MEDNET
Aνασκόπηση Έργου MEDNET
Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στην καθιέρωση και λειτουργία ενός δικτύου λιμενικών αρχών και ειδικών στα θέματα μεταφορών στην περιοχή της Μεσογείου, με επίκεντρο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας σε σχέση με τις λιμενικές και τελωνειακές διαδικασίες και την απλοποίηση του εκτελωνισμού των πλοίων και των φορτίων. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την κοινή κατανόηση και να προωθήσει την εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων στις λειτουργίες των λιμένων και ενδεχομένως στην εφαρμογή συνδυασμένων μεθόδων.
Το έργο MEDNET έχει ως σκοπό να συμβάλει σημαντικά στις τελωνειακές διαδικασίες και στην απλοποίηση του εκτελωνισμού των πλοίων και των φορτίων στην περιοχή της Μεσογείου μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων.
Αρχικά, μια υπερσύγχρονη ανάλυση θα καταγράψει τις τρέχουσες και παρελθούσες τελωνειακές πρακτικές και τη σχετική νομοθεσία και θα δημιουργήσει ένα «Παρατηρητήριο Λιμενικών Λειτουργιών στη Μεσόγειο», σκοπός του οποίου είναι η διαφανής ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, επεκτείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διάδοση της γνώσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών και την λιμενικής κοινότητας.
Ακολούθως, τα σημεία εμπλοκής που εμποδίζουν την αποτελεσματική ροή των πληροφοριών και τα τρέχοντα διοικητικά, ρυθμιστικά και τεχνικά εμπόδια θα αναλυθούν. Επιπλέον, το έργο θα εντοπίσει ευκαιρίες με σκοπό την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Μια από τις κύριες δράσεις του προτεινόμενου έργου είναι η συγκριτική αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών, η οποία θα διεξαχθεί με τη χρήση κατάλληλων κριτηρίων, όπως οι Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (KPIs), που ορίζονται συγκεκριμένα ώστε να αντικατοπτρίζουν τις ιδιαιτερότητας του έργου.
Εκτός από τις βέλτιστες πρακτικές του MEDNET, το έργο επίσης θα προσδιορίσει τις απαιτούμενες βελτιώσεις για ένα συγκεκριμένο λιμάνι ώστε να φτάσει στο επίπεδο της βέλτιστης πρακτικής. Πιλοτικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένους λιμένες, θα εξετάσουν τις επιλεγμένες βέλτιστες πρακτικές και τα αποτελέσματά τους.
Επιπλέον, ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης θα αναπτυχθεί, το οποίο θα επικεντρωθεί στην εναρμόνιση και την ομαλοποίηση των διαδικασιών ανάμεσα στους λιμένες με σκοπό τη δημιουργία μιας ανοιχτής αγοράς με τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων και απλοποιημένων διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα, το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει υποδείξεις για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και τη δυνατότητα διάδοσης τους προς χρήση από τους λιμένες, αλλά και από τους ιθύνοντες και τους ιδιωτικούς φορείς. Η ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης θα έχει εμφανείς συνέπειες στη διευκόλυνση των μεταφορών με την άρση των μη φυσικών εμποδίων και θα καταστήσει δυνατή μια πιο αυστηρή ώθηση προς την απρόσκοπτη διασυνοριακή θαλάσσια κυκλοφορία.
Τέλος, ένα κατάλληλο σχέδιο αξιοποίησης, που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα βοηθήσει στην κεφαλαιοποίηση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων του έργου. Το σχέδιο αξιοποίησης θα στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εναρμόνισης και ομαλοποίησης, όπου τα αποτελέσματα του έργου θα μεγιστοποιηθούν σε όλη τη λιμενική κοινότητα της Μεσογείου.
Οικονομικά Στοιχεία – Διάρκεια Έργου
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.000.000€, ενώ ο προϋπολογισμός για το λιμάνι της Πάτρας ανέρχεται σε 288.170€.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 3 χρόνια.